joi, 29 iulie 2010

Comunitati dincolo de frontiere

Globalizarea a redefinit foarte dramatic conceptul de comunitate. Dacă până acum câțiva ani criteriul geografic era cel mai limpede mod de delimitare, în prezent, migrația masivă a forței de muncă în străinătate aduce provocări majore pentru păstrarea coeziunii și identității locale.

În același timp membrii comunității plecați în străinătate pot juca un rol important în dezvoltarea pe termen mediu și lung al comunității, în măsura în care există factori locali cum ar fi biblioteca locala sau Punctele de Acces Public la Informație care să îi anime, motiveze și mobilizeze în activități în interesul comun. Prin urmare trebuie inițiate dar mai ales menținute relații cu beneficii clare pentru cei plecați.

In continuare vom prezenta câteva idei ușor de aplicat care să conducă la crearea și menținerea de relații cu membrii comunității stabiliți în străinătate.
  • realizarea unei baze de date cu adresele de e-mail/ID Skype si Messenger ale concetățenilor plecați în străinătate. Atenție, sunt date cu caracter personal și trebuie păstrate confidențial; O metodă de colectare a acestora ar fi un mic formular de evaluare a serviciilor bibliotecii /PAPI cu o linie in plus ”Doresc să primesc informații pe email cu noutăți de acasă _____________ (adresa)”
  • realizarea unui buletin de informare (e.g. 2 pagini A4 trimestrial) sau chiar a unui ziar local care sa fie distribuit prin e-mail celor plecati. Exemple de bune practici ar fi Jurnalul de Recaș (județul Timiș) care este publicat în variantă pe hârtie, distribuit prin email, postat pe blogul Punctului de Acces Public la Informație și chiar e preluat de comunitatea recașenilor de etnie germană. Destinatarii acestor publicații pot fi invitați să contribuie cu informații, cei cu rezultate deosebite pot fi intervievați și prezentați întregii comunități, etc.
  • o idee interesanta și foarte nouă este transmiterea live sau prin înregistrări a evenimentelor locale pe site-uri sprecializate de TV online. Comuna Bănia (județul Caraș Severin) a transmis live Festivalul Văii Almajului și numărul de vizualizări a depășit orice așteptări! Administratorul comunei Bănia a creat și un canal dedicat pe site-ul YouTube unde postează nu doar înregistrările evenimentelor ci și alte înregistrări emoționante cum ar fi prezentarea muzeului local.
  • în general, asigurarea prezenței pe Internet poate fi un factor de mândrie locală pentru cei plecați. Un exemplu emoționant este o mămică din comuna Fîrliug (județul Caraș Severin) stabilită în Spania care a arătat cu mândrie colegilor spanioli pe fiica sa dansând în Ansamblul școlii într-o înregistrare postată pe blogul școlii.

Acestea sunt doar câteva idei de servicii pe care Punctele de Acces Public la Informații și bibliotecile dotate cu calculatoare cu acces la Internet le pot oferi cu mijloace minimale (computer, acces Internet, resurse umane creative și motivate) concetățenilor lor stabiliti în străinătate. Aceste gesturi simple pot contribui major la păstrarea legăturilor dintre administrația publică locală și cetățenii stabiliți în străinătate, asigură transparența și încrederea ca și acasă lucrurile încep să meargă pe o cale mai bună. Pe termen lung, idealul oricărei comunități este ca locuitorii plecați să revină și să contribuie la dezvoltarea locală - de la mijloace foarte simple cum ar fi mici contribuții bănești pentru organizarea unui eveniment local până la realizarea de investiții care să asigure locuri de muncă pe plan local și sustenabilitate economică. ÎNCREDEREA este factorul cheie și depinde de noi cum o creăm!