marți, 25 septembrie 2012

Inaugurare eBiblioteca Stanciova


Vineri am inaugurat punctul de eBiblioteca în Stanciova, finanțat prin programul eCultura al programului mai larg Economia Bazată pe Cunoaștere.
Ideea a pornit de la Irina care a zis într-o seară ”Ce-ar fi să avem și noi la Stanciova ceva similar cu Hole in the wall a lui Sugata Mitra?” Iar eu mi-am zis că după doi ani de implicare în programele EBC și Biblionet, e momentul să depășesc proverbul ”pantofarul nu are pantofi” și să fac tot ce pot pentru a oferi acces la tehnologie și copiilor din satul în care locuiesc... Așa că am dus ideea mai departe către PAPI Recaș care a discutat mai departe cu PAPI Fîrliug din județul Caraș și uite așa s-a născut proiectul eBiblioteca la sate.

În loc de perete ne-am gândit să folosim o fereastră a recent renovatului Cămin Cultural și astfel adaptarea stănciovenească a sintagmei ”Hole in the Wall” ar fi ”Internet în termopan” dar probabil că nu am fi atras finanțarea cu un asemenea titlu :D
Calculatorul a fost achiziționat prin proiect iar Primăria orașului Recaș ne-a făcut deosebit de plăcuta surpriză de a contribui cu un abonament la Internet mobil prin Vodafone de 19 € / lunar (adică 16 Gb de trafic de viteză decentă) plus un dispozitiv UPS, foarte util pentru desele întreruperi de curent. Mulțumim sincer domnilor primar Teodor Pavel și viceprimar Alin Neamțu.
Gab a instalat tot ce era nevoie (open source, evident). Unitatea centrală și monitorul sunt conectate la curent și protejate de intemperii în interiorul căminului și prin geam am scos afară 2 prelungitoare USB la care se pot conecta o tastatură, mouse și eventual stick sau alte periferice. Ideea de bază este ca oricine să poată folosi oricând serviciul - fie cu ajutorul mouse-ului și tastaturii achiziționate prin proiect, disponibile la magazinul foarte apropiat, fie venind cu propriile echipamente. În plus față de software am pus la dispoziție copiilor pentru început cca 100 de titluri din bibliografia școalară aflate în domeniul public (format .pdf). Urmază să adaugăm și mai multe titluri și alte documente utile pentru școală.
Fiindcă tot a început anul școlar în 17 septembrie, ne-am gândit să ne grăbim și nou cu inaugurarea, să facem o surpriză plăcută elevilor din sat.
Și ce bucurie a fost!
Tăierea panglicii: Silvia Harhătă (manager PAPI Recaș), Alin Neamțu (viceprimar) și Iris (beneficiar nerăbdător)
Copiii au fost foarte încântați și au stat buluc până seara târziu. Mie cel puțin mi-a crescut inima de bucurie văzându-i cum chiar se învățau unii pe alții să navigheze și să se joace. Și au reușit să mă uimească când fără să le arătăm noi au descoperit singuri Google Earth, și-au dat seama imediat cum funcționează și s-au plimbat virtual apoi prin Timișoara... Barbie evident că a schimbat multe ținute dar în acest mod, fetițe de 6-7 ani care nu au atins niciodată un mouse înainte, au învățat primele mișcări. Meciul Steaua-Stuttgart a fost reluat  fără sonor (încă nu am găsit posibilitatea de a extinde mufa pentru boxe în exterior) dar băiețeii locali l-au comentat foarte cuprinzător :) Poeziile lui Alecsandri, Coșbuc sau romanele de bibliografie școlară, sincer, nu au stârnit același interes dar cei mai mari care au încasat deja note mici la limba română pentru că, navetiști fiind, nu au când să împrumute cărțile din Recaș, au apreciat existența lor.
Aha, pe Coșbuc îl găsim acum la eBibliotecă
Tastatura și mouse-ul sunt disponibile la Cooperativă (aflată la câțiva metri) iar sâmbătă și duminică cât am ținut discret locul sub supraveghere ne-am convins că sistemul funcționează și cei doritori au acces. Urmează să găsim o soluție pentru lunile foarte geroase de iarnă dar până atunci, brândușele de pe mlacă ne vestesc o toamnă lungă, în care copiii vor descoperi multe lucruri interesante...

Un comentariu: